info@e-pohyb.cz

Zatoč s nervozitou před zápasem!

Boxerský zápas je vyvrcholením intenzivní, tvrdé práce v boxerně i mimo ni. Osobně považuji boxerský zápas za důležité vyvrcholení celého sportovního snažení, protože tam člověk vždy objeví prostor ke zlepšení, chyby k opravě, špatné návyky k odbourání. Ale stejně tak zápas za zápasem můžeme vidět vlastní zlepšení nebo dokonce ubývání stresu či sebevědomější projev při samotném výkonu proti soupeři.

Psychická stránka boxu je velmi důležitá. Píšu tady jen jeden článek, jedno zrnko z celé té masy, kterým sportovní psychologie je a která vydá na knihy, ne na články. Takže se tady s vámi podělím o moje osobní zkušenosti a poznatky, které jsem zatím v souvislosti s psychickou stránkou v ringu posbírala.

Předzápasová nervozita. Někdo ji má víc, někdo méně. Někoho odstřelí tak, že mu spadne výkon, na někoho sedne, ale vzápětí je setřesena pryč. Ale každý ji má. A každého nějakým způsobem ovlivňuje. Ať jste začátečník, pokročilý, muž, žena, máte 10 zápasů, 50 nebo jste profi boxer, vždycky vás vaše hlava dožene. Nedá se to odbourat. Ale dá se na to zvyknout. Jak? Čtěte.

Poznej soupeře

Víš, s kým půjdeš boxovat? Okoukni si jej. A teď nemyslím najít si jeho boxerská videa, nastudovat je, vymyslet taktiku a pak si pískat jak jsi připravený. To ani téměř není možné pokud boxujete ligové zápasy. Jde tady jen o uklidnění vlastního mozku. Co je totiž neznámé, z toho jde největší strach, to platí už od pradávna. Takže stačí jen soupeře najít a prohlédnout si, jak vypadá. Tělesnou konstituci, tvář, postoj, chůzi. Ale najděte toho člověka. Už je vám známý a strach nebo větší nervy z vás opadnou.

Nebojuj s pocitem únavy.

Osobně mám důvěru v přípravu. Cítím se fyzicky dobře, jen prostě to čekání před zápasem je pro mě jako nemoc. Oslabuje. Ale jen v hlavě. Takže při rozcvičce mám pocit únavy, na lapách mám pocit, že jsem slabá, že údery nejsou úplně to pravé. Ale nenechám se tím rozhodit. Proč? Může za to adrenalin, který proudí tělem. Tělo se potom tváří unaveně, ale přitom to jsou nervy, možná vzrušení nebo natěšení. Tak se hoď do klidu a prostě dělej, co máš. Rozcvičku dle zvyklostí, svoje rituály, cokoliv. Jakmile se postavíš do ringu a pozdravíš se se soupeřem, všechno to z tebe spadne a ty podáš skvělej výkon.

Poznej sám sebe

Nejsem žádný zkušený boxer. Dle mého „info okénka“ v rubrice Závodníci je jasně vidět, že mám za sebou zatím jen pár zápasů. Ale za tu dobu se mi už celkem vykrystalizovalo, co před nimi potřebuju. Kolik spánku je pro mě tak akorát a kolik už je moc. Co potřebuju jíst a kolik. Co mi nesedí v jídle nebo pití. Jaká rozcvička je pro mě fajn. Jestli chci být sama a poslouchat muziku nebo být v dění a povídat si s lidmi z týmu. Každému funguje něco jiného, najdi si to. Vídám na ligových zápasech v zázemí šaten nebo v různých zákoutích místa konání boxery, kteří mají rozličné potřeby. Někdo medituje. Někdo poslouchá hudbu. Někdo je sám a v tichu, jiný má zas tolik energie, že běhá a běhá a běhá aby to vyběhal a uklidnil se. Někdo se chce zase převléct do závodního úboru už ráno po probuzení, jiný chce být v pohodlném oblečení dokud to půjde. V tom, jak moc je závodník v klidu, hrají roli (pro mnohé boxu neznalé) drobné detaily. Tak je najděte a vytvořte si své příjemné prostředí.

Dbej na kvalitní přípravu

Každý závodník má atributy, které hrají v jeho prospěch, ale i takové, které hrají proti němu. Někdo bojuje s pomalu narůstající fyzičkou, někdo by potřeboval zvýšit sílu, někdo je dobrý ve výbušnosti ale vytrvalost mu dělá problémy… A tohle všechno se dá natrénovat v přípravě. Máš svého trenéra, tak s ním mluv, ty sám sebe znáš a snad víš, kde máš slabiny a kde jsou naopak tvé silné stránky a cítíš se v tom dobře. Když zanedbáš přípravu a půjdeš na zápas s vědomím, že jsi něco zanedbal, tvoje sebevědomí půjde dolů, s tím potom i tvoje fyzička, ochromí tě nervy a v zápase podáš i horší výkon. Takže se připravuj tak, abys v den zápasu, když dorazíš na místo konání, si řekl: „Jo, makal jsem jak urvaný a vím že do zápasu jdu v té nejlepší možné formě.“ To, že s trenérem objevíte po zápase nové věci, na kterých pracovat, je jasné. Člověk se musí posouvat, boxersky a fyzicky vyvíjet. Ale do každého zápasu jdi maximálně připravený. Uklidní tě to.

Měj kolem sebe dobré lidi.

Já (a troufnu si tvrdit i za ostatní závodníky z naší boxerny) jsem vděčná za lidi, které v týmu mám. Náš trenér se do přípravy s každým závodníkem vždy opře tak moc, že mám pocit, že se snad připravuje s námi. A nakonec s námi v tom ringu je, byť je v rohu, kde nás bedlivě sleduje. Dbá na naši bezpečnost, stará se o nás po všech stránkách a vše kolem závodů bere velmi zodpovědně. Celý náš tým se navzájem podporuje, zvedáme se navzájem, trenér do nás všech vidí jako do vody (!) a ví, co potřebujeme, v jakém jsme stavu a co nám chybí. A náš roh přesně ví, co má dělat, protože já jsem v zápase soustředěná na zápas a nevnímám, kde mám chránič, co voda, jsem soustředěná jen na trenéra a jeho pokyny a na to, abych si pořádně mezi koly odpočinula. Ten zbytek mají na starosti ostatní lidé v týmu a jsem jim za to vděčná. Lidé kolem tebe tě mají podporovat a pomáhat ti. Ne shazovat nebo ignorovat. Soustřeď se na to.

Vizualizace

Když jsem psala práci na téma psychologické přípravy v boxu, dle mého očekávání se samozřejmě do psychologické přípravy používá v každém sportu jeden stejný prvek. A tím je vizualizace. Jednoduše si v hlavě co nejživěji přehraješ všechny možné scénáře, průběh, nebo obavy. Protože jak si tím v hlavě neustále procházíš, přestane tě to otravovat. Někdo si s pomocí vizualizace představuje kompletně všechno (od vstupu do ringu, přes plánovaný průběh zápasu až po závěrečné podání ruky rozhodčímu po zápase). Někdo si představuje jen to, co jej stresuje (inkasování ran, třetí kolo zápasu, nepříjemný úder, vlastní nedostatek…), je ale důležité si to přehrávat pořád dokola. Z hlediska psychického rozpoložení to má obrovský vliv a pozitivní účinek. Někdo také prochází vizualizací ne pro odbourání stresu, ale pro naprogramování sebe sama k výhře. Vidí se po zápase se zvednutou rukou coby vítěz. Zkoušejte si to. Funguje to.

Co já?

Apektů, kterým se věnovat pro kvalitní mentální přípravu boxera je spoustu. Jen je potřeba nezapomínat na to, že každý člověk je jiný a co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému. Níže si přečtěte konkrétní věci, kterými se před zápasem zabývám já.

  1. Noc před zápasem nemůžu spát víc jak 6 hodin. Jinak jsem potom jak přejetá parním válcem. Než usnu, v hlavě si „pouštím“ plán na svůj nadcházející zápas.
  2. Ráno nesnídám, nejsem zvyklá. Snídám až po vážení (na lize se zápasí v pozdních dopoledních hodinách do odpoledních). Vždy si před odjezdem zkontroluju, jestli mám všechnu výbavu a hlavně sluchátka.
  3. 1-1,5 před zápasem chci sníst jen sacharid a bílkovinu, takže pro mě vždycky kuřecí maso a rýže. Zeleninu nechci, před zápasem se jí vyhýbám kvůli vláknině. Někdo naopak pracuje s množstvím vlákniny když dělá váhu.
  4. 20 min. před zápasem si dám jednoduchý cukr ve formě pár bonbonů. (Pedro jsou nejlepší!! 🙂 )
  5. Než jdu do rozcvičky s trenérem, chci si vzít hudbu, být sama a krátce se proběhnout (nejraději schody).
  6. Po zaznění gongu se mi vypíná vše kromě soupeřky přede mnou, rozhodčího a mého rohu. Jsem v zápase a nic jiného než výhra mě nezajímá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *